Sluit het

Waar bent u naar op zoek vandaag?

Continue glucosemonitoring (CGM)

Bij diabetes is het cruciaal om te allen tijde te weten wat uw exacte bloedglucosespiegel (glykemie) is.

Met deze gegevens kunnen mensen die leven met diabetes hun insulinebehandeling aanpassen zoals vereist en beoordelen of hun bloedglucosedoelen zijn bereikt.

continuous glucose monitoring (CGM)

Systemen voor continue glucosemonitoring (CGM), die zijn voorgesteld als alternatief voor de standaard vingerpriktesten, zijn sinds 2000 op de markt. Wat zijn dit precies voor apparaten en hoe werken ze?

Wat is continue glucosemonitoring?

Continue glucosemonitoring heeft de manier waarop bloedglucosespiegels worden gemeten bij mensen met diabetes, die hun aandoening behandelen met insuline-injecties, drastisch veranderd.

CGM-systemen tonen iemands bloedglucosespiegels aan, die voortdurend en bijna in real-time worden gemeten. Het zijn gespecialiseerde elektronische apparaten, en omvatten het volgende:

  • een onder de huid geplaatste sensor die de concentratie van interstitiële glucose meet, meestal met intervallen van 1 tot 5 minuten;
  • een zender die de sensoruitslagen elke 5 tot 15 minuten opslaat en/of naar de ontvanger stuurt;
  • een speciale ontvanger die de gegevens weergeeft, bijvoorbeeld een insulinepomp en/of een mobiel apparaat (een smartphone of smartwatch).

Sommige CGM-systemen stellen de gebruiker in staat om de bloedglucosemeting alleen op aanvraag te zien, door de loghistorie van de glykemie weer te geven.

De evolutie van CGM-systemen

Sinds de eerste lancering hebben CGM-systemen zich aanzienlijk ontwikkeld. De grootte, het gewicht, de complexiteit en de kosten zijn afgenomen, terwijl hun kenmerken, gebruiksvriendelijkheid en interactiviteit aanzienlijk zijn verbeterd. Gegevensanalyse is ook verbeterd via gespecialiseerde applicaties voor het beheren en delen van gegevens met familie en zorgverleners via internet en smartphones.

Vooral nuttig voor mensen met frequente, ernstige en/of nachtelijke episodes van hypoglykemie, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met slecht gecontroleerde diabetes; continue glucosemonitoring is waardevol bij het verbeteren van diabetesbeheer.

Hoe werken CGM-systemen?

De meest recente soorten CGM-systemen gebruiken een fijne naald die net onder de huid van de buik wordt ingebracht. Een zeer kleine sensor op de tip meet het glucoseniveau in de interstitiële vloeistof.

Wat is de levensduur van een sensor?

De levensduur van de sensor varieert van 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de fabrikant. Er zijn ook sensoren die 90 tot 180 dagen kunnen worden gebruikt.

De sensor meet het glucoseniveau in de interstitiële vloeistof rond de subcutane huidcellen en niet het daadwerkelijke suikerniveau in de bloed. Dit betekent dat de veranderingen iets later worden waargenomen dan de daadwerkelijke veranderingen in de bloedglucosespiegel. Deze vertraging wordt verklaard door het feit dat het tijd kost voordat de glucose zich van het bloed naar het interstitiële vocht verplaatst.

In perioden met een stabiele bloedsuikerspiegel is de gemiddelde vertraging ongeveer 5 minuten. Tijdens episodes met snelle veranderingen in glykemie, bijvoorbeeld na een koolhydraatrijke maaltijd of lichamelijke inspanning, kan de vertraging echter langer zijn dan tien minuten.

Vandaag de dag zijn de marges voor foute metingen van CGM-systemen gehalveerd van 20% naar 10%. Deze mate van betrouwbaarheid is precies genoeg om zelfaanpassing van insulinedoses mogelijk te maken.

CGM-systeem en insulinepomp

Een CGM-systeem wordt ook vaak aangesloten op een insulinepomp die de insulinetoediening automatisch aanpast op basis van de glykemiemetingen. Hierdoor kunnen corrigerende volumes insulinebolus met precisie worden bepaald, en als hypoglykemie wordt gedetecteerd, wordt de insuline-infusie van de pomp tijdelijk onderbroken.

Uit meerdere onderzoeken waarin het gebruik van CGM's en glucosemeters werd vergeleken, is gebleken dat continue glucosemonitoring een betere bloedsuikerbeheersing biedt, de tijd die wordt doorgebracht in de optimale bloedsuikerzone verhoogt en het risico op hypoglykemie en hyperglykemie vermindert. CGM-systemen hebben de kwaliteit van leven van mensen met diabetes sterk verbeterd door stress te verminderen en besluitvorming te optimaliseren.

Bronnen

  1. M. Langendam et al. Continuous glucose monitoring systems for type 1 diabetes mellitus (Review), Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 1. Art. No.: CD008101.
  2. Klemen Dovc, Tadej Battelino. Evolution of Diabetes Technology. Endocrinol Metab Clin North Am. 2020 Mar;49(1):1-18. doi: 10.1016/j.ecl.2019.10.009. Epub 2019 Dec 4.
  3. D. Rodbard. Continuous Glucose Monitoring: A Review of Recent Studies Demonstrating Improved Glycemic Outcomes Diabetes technology and therapeutics. Vol. 19, supplem. 3, 2017.
  4. D. Rodbard. Continuous Glucose Monitoring: A Review of Successes, Challenges, and Opportunities. Diabetes technology and therapeutics, Volume 18, Supplement 2, 2016.

Over Making Diabetes Easier

VitalAire zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Onze teams voor thuiszorg bieden onze patiënten en hun naasten educatie, ondersteuning en personalisering van onze zorg. Onze missie: diabetes gemakkelijker maken.

#makingdiabeteseasier

x

De laatste informatie over Meten en controleren

Volg ons !