Stäng

Vad letar du efter idag?

Skriv valfritt ord och tryck enter

Jag har diabetes men är inte diabetiker

maj 2023

Jag har diabetes men är inte diabetiker

Studier visar att 1 av 2 personer med diabetes fann termen ”diabetiker” oacceptabel och 1 av 4 skadlig. Ordet ”diabetiker” definierar och begränsar en person efter deras hälsotillstånd. Medan ”en person med diabetes” är mycket mer än diagnosen diabetes. I första hand kanske en mamma, dotter eller syster? Eller varför inte e-sportare, lokförare eller galen i att virka? Vilka ord en person med diabetes väljer att beskriva sig själv med är upp till var och en. Men att vara medveten om vilka ord man använder för att tala om eller till andra är att visa respekt och förståelse för en person som lever med diabetes.

Ord berör och påverkar

Hur vi uttrycker oss berör och påverkar. Det formar vårt sätt att se på oss själva och världen. Ord bär kraften att förstärka eller ändra tankar om oss själva, andra och vår vardag. Det i sin tur påverkar vår förmåga hantera diabetes och den stress, frustration, oro och skuld många med diabetes upplever.

Utmanande att hålla blodsocker i schack 

Man behöver inte ha diabetes för att höra skillnaden mellan ordvalen ”dålig blodsockerkontroll” eller ”ett blodsockervärde utanför målområdet”. Eller för att förstå känslan av att bli jämförd med ”normala” personer som om man vore ”onormal” för att man har en diagnos. Det händer att vänner eller anhöriga med missriktad välvilja, eller oförstående hälso- och sjukvårdspersonal, använder uttryck som ”du gör ju inte som du borde” eller att ”du är inte följsam till behandlingen”. Det antyder att det vore ett enkelt tillvägagångssätt att nå den blodsockerbalans man eftersträvar. Men då är man oförstående inför det faktum att ett blodsocker kan vara mycket mer svårstyrt än så. För livet består ju av fler utmaningar än att hålla ett blodsocker i schack. Det kan vara att råplugga inför en tentamen eller vara anhörig till en svårt sjuk livskamrat, till exempel. Det är något som alla som har med diabetes att göra måste ta hänsyn till.

Göra skillnad med ord 

Vi byter dock inte vokabulär, jargong eller ton över en natt, utan över tid. Men faktum är att redan 1923 lär den brittiske författaren Rudyard Kipling ha myntat begreppet ”Ord är den starkaste medicinen som används av mänskligheten”. 

Vad fantastiskt att kunna göra skillnad med ord! Det är helt gratis och med lite tankekraft kan vi fortsätta skapa en ännu bättre vardag där vi känner oss mer förstådda, stöttade, inkluderade och värdefulla.

Källor

  1. Speight J et al. Our language matters: Improving communication with and about people with diabetes. A position statement by Diabetes Australia. Diabetes Res Clin Pract 2021. 173: 108655
  2. Svensk förening för diabetologi. Diabetesspråk - ett reflektionsunderlag. För att förbättra kommunikationen om och med personer med diabetes. Dagens Diabetes, DiabetologoNytt

Om Making Diabetes Easier

En kunskapsbank och mötesplats kring diabetes. Med fokus på sådant som gör vardagen, tillvaron och hela livet enklare och friare för dig som lever med diabetes.

Our mission?

#Makingdiabeteseasier

Icon
Icon
Icon
Icon
x

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Prenumerera