Sluit het

Waar bent u naar op zoek vandaag?

Typ een willekeurig woord en druk op Enter

Hoe moet u voedseletiketten lezen om uw diabetes onder controle te houden?

Voor het onder controle houden van uw diabetes is zorgvuldige aandacht nodig bij het lezen van etiketten op voedingsmiddelen. Etiketten op voedingsmiddelen zijn nooit gemakkelijk te ontcijferen, dus hoe moet u de informatie op de verpakking begrijpen als u diabetes heeft?

Vermijd een verkeerde interpretatie door deze tips te volgen, die u waardevolle richtlijnen zullen geven bij het kiezen van de voedingsmiddelen die het meest geschikt zijn voor uw aandoening.

Zijn etiketten op voedingsmiddelen in alle landen hetzelfde?

Voedingsetikettering heeft nu een gestandaardiseerd formaat dat internationaal is overeengekomen. De Codex Alimentarius is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO); deze regelt de verplichte informatie die op voedingsmiddelen moet worden weergegeven

Specificaties op de verpakking van voedingsmiddelen:

  • de lijst van ingrediënten, in afnemende volgorde van gewicht (hoogst naar laagst)
  • allergenen
  • additieven

Het etiket van een voedingsmiddel moet ook het volgende vermelden:

  • de hoeveelheid energie per 100 g of ml of in een aanbevolen portie van het product, uitgedrukt in kilocalorieën en kilojoules;

het aantal gram eiwitten, koolhydraten en vetten per 100 g of ml van het voedingsmiddel of in een aanbevolen portie van het product.

Etikettering kan leesbaar zijn, maar moeilijk te begrijpen

Omdat een goed gebalanceerde voeding een essentieel onderdeel is van de behandelingsstrategie om diabetes onder controle te houden en rechtstreeks bijdraagt aan de stabiliteit van de bloedsuiker, is het belangrijk om verder te kijken dan de voedingswaarden die op de verpakking staan aangegeven en de tijd te nemen om voedseletiketten volledig te begrijpen.

Het is bijvoorbeeld nodig om het verschil te begrijpen tussen eenvoudige en complexe suikers, omdat hun effect op hoe de bloedglucosespiegels stijgen niet hetzelfde is:

  • Eenvoudige, of "snelwerkende", suikers hebben een hoge glykemische index en worden daardoor snel verteerd, waardoor hyperglykemie ontstaat.
  • Complexe, of "langzaam werkende" suikers, met een lagere glykemische index, zullen kleinere verhogingen veroorzaken.

Wanneer u voedsel kiest dat rijk is aan suikers, is het ook beter om het te combineren met voedsel met een hoog vezelgehalte, dat de absorptie van deze suikers kan vertragen en daardoor uw bloedsuikerpiek kan verlagen. Probeer ook om zetmeelrijk volkoren voedsel te kiezen, omdat dit ook vezelrijk is.

Pas op voor verborgen suikers en misleidende informatie

Het correct ontcijferen van etiketten op voedingsmiddelen betekent ook dat we weten hoe we suikers kunnen herkennen, waarvan we niet zouden vermoeden dat deze in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Sommige voedingsproducten die bijvoorbeeld als "light" worden bestempeld, bevatten vaak meer suiker dan hun equivalenten, zelfs als hun vetgehalte inderdaad lager is.

Suikerwaarden, wanneer deze zijn uitgedrukt als percentage, kunnen ook misleidend zijn, omdat de waarden variëren afhankelijk van of ze betrekking hebben op het totale gewicht of het totale volume. 

Dit is het geval voor ijs, bijvoorbeeld. Het volume is over het algemeen lager dan het gewicht, en een overeenkomende hoeveelheid suiker wordt uitgedrukt als een ander percentage op de verpakking. 

Kijk in plaats daarvan naar het gramgewicht, dat vast blijft staan, om u te helpen het product met het laagste suikergehalte te kiezen.

Een aantal extra tips voor de juiste boodschappen

Besteed bij het lezen van het etiket van een voedingsmiddel speciale aandacht aan het zoutgehalte. De inname van grote hoeveelheden zout leidt tot hoge bloeddruk en zelfs niercomplicaties. Let ook op de hoeveelheden vetten, omdat deze uiteindelijk kunnen leiden tot hart- en vaatproblemen.

Mensen met diabetes type 2 moeten ook de totale calorie-inname bijhouden, omdat een calorierijk dieet kan leiden tot gewichtsproblemen en insulineresistentie kan verergeren.

Bronnen

  1. Roberto CA, Khandpur N. Improving the design of nutrition labels to promote healthier food choices and reasonable portion sizes. Int J Obes (Lond). 2014 Jul;38 Suppl 1(Suppl 1):S25-33.
  2. FAO/WHO. Food Labelling (Codex Alimentarius) - Fifth Edition. 2007.
  3. Lambrinou E, Hansen TB, Beulens JW. Lifestyle factors, self-management and patient empowerment in diabetes care. Eur J Prev Cardiol. 2019 Dec;26(2_suppl):55-63.
  4. Gołąbek KD, Regulska-Ilow B. Dietary support in insulin resistance: An overview of current scientific reports. Adv Clin Exp Med. 2019 Nov;28(11):1577-1585.
  5. Lau C, Faerch K, Glümer C, Tetens I, Pedersen O, Carstensen B, Jørgensen T, Borch-Johnsen K; Inter99 study. Dietary glycemic index, glycemic load, fiber, simple sugars, and insulin resistance: the Inter99 study. Diabetes Care. 2005 Jun;28(6):1397-403
  6. Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P. A systematic comparison of sugar content in low-fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016 Jan 25;6(1):e193.

Over Making Diabetes Easier

VitalAire zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Onze teams voor thuiszorg bieden onze patiënten en hun naasten educatie, ondersteuning en personalisering van onze zorg. Onze missie: diabetes gemakkelijker maken.

#Makingdiabeteseasier

Our mission?

#Makingdiabeteseasier

Icon
Icon
Icon
Icon
x

De laatste informatie over Nutrition & diabète

Volg ons !