Sluit het

Waar bent u naar op zoek vandaag?

Typ een willekeurig woord en druk op Enter

Kan ik met diabetes chocolade eten?

Bent u een chocoladeliefhebber? Dan hebben we goed nieuws: chocolade en diabetes gaan perfect samen! Chocolade kan zelfs goed zijn voor uw gezondheid, vooral als het een hoog cacaogehalte heeft.

Chocolade is verre van verboden als u diabetes heeft!

Cacao is op voedingsniveau zeer interessant, omdat het rijk is aan fytonutriënten, vooral flavonoïden die bekend staan om hun antioxidante eigenschappen, en mineralen zoals magnesium, fosfor en ijzer. Chocolade is perfect geschikt voor opname in uw dieet, omdat cacao het hoofdingrediënt is van chocolade.

Nu we de fijnproevers gerustgesteld hebben, kunnen we de verschillende soorten chocolade eens nader bekijken.

Is er een soort chocolade die de voorkeur heeft bij diabetes?

Het antwoord is nee! De kwaliteit van chocolade kan echter sterk verschillen. De concentratie van de cacao kan de kwaliteit ervan bepalen.

Hoe hoger het cacaopercentage in de chocolade, hoe lager het suikergehalte. Pure chocolade met 70% cacao heeft de laagste glykemische index (22), gevolgd door melkchocolade (45); de hoogste is voor witte chocolade (45-60).

Pure chocolade bevat meer cacao en dus meer flavanolen dan melkchocolade en witte chocolade, en is daarom een goede keuze. Flavanolen staan bekend om hun positieve invloed op insulinegevoeligheid en kunnen ook uw bloedglucosebalans verbeteren door de darmabsorptie en de spijsvertering van koolhydraten te vertragen. Om van de voordelen voor uw gezondheid te profiteren, kunt u overwegen om af en toe pure chocolade aan uw dieet toe te voegen, hetzij gesmolten, gepoederd of als chocoladereep.

Pure chocolade en diabetes

Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2. In sommige wetenschappelijke onderzoeken zijn de positieve effecten van cacao en pure chocolade op insulineresistentie aangetoond, in de vorm van vermindering van oxidatieve stress, verlaging van de bloeddruk en optimalisatie van glucosemetabolisme.

Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kunnen de voordelen van flavanolen in cacao worden verkregen door 200 mg per dag te consumeren. Dit komt overeen met 40 gram van om het even welke chocolade met > 70% cacao die in de handel verkrijgbaar is.

Witte chocolade, melkchocolade en diabetes

Meer suiker en vet, maar minder cacao: witte chocolade en melkchocolade bieden niet dezelfde gezondheidsvoordelen als pure chocolade.

Melkchocolade bevat cacaoboter, suiker, melkpoeder, lecithine en minder dan 25% cacao. Daarnaast wordt melkchocolade in verband gebracht met ongewenste gezondheidseffecten vanwege het hoge suikergehalte. Witte chocolade bevat ook cacaoboter, melk en suiker, maar geen cacao vaste stoffen.

De meeste in de handel verkrijgbare chocoladeproducten, zoals snoepgoed, chocoladerepen, chocopasta, enz., bevatten veel suiker en calorieën, dus het wordt aanbevolen om ze slechts af en toe te eten.

De conclusie is, tot grote opluchting van chocoladeliefhebbers met diabetes, dat chocolade niet hoeft te worden uitgesloten! Om de volledige gunstige effecten van chocolade te kunnen benutten, is het een goed idee om het soort chocolade verstandig te kiezen en het met mate te eten. Overmatige inname kan leiden tot gewichtstoename en de glykemische controle verstoren.

Bronnen:

  1. M.T Montagna et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. International Journal of Environmental Research and Public health 2019, 16, 4960; doi:10.3390/ijerph16244960, 6 décembre 2019.
  2. S.Ramos et al. Effects of Cocoa Antioxidants in Type 2 Diabetes Mellitus. Antioxidants 2017, 6, 84; doi:10.3390/antiox6040084, 31 octobre 2017.
  3. S. Raza Shah et al., Use of dark chocolate for diabetic patients: a review of the literature and current evidence. JOURNAL OF COMMUNITY HOSPITAL INTERNAL MEDICINE PERSPECTIVES, 2017- VOL. 7, NO. 4, 218–221, on line 19 septembre 2017. doi : 10.1080/20009666.2017.1361293.
  4. J.Morze et al. Chocolate and risk of chronic disease: a systematic review and dose response meta-analysis. European Journal of Nutrition (2020) 59:389–397. doi : 10.1007/s00394-019-01914-9, le 25 février 2019.
  5. A. Rostami et al. High-cocoa polyphenol-rich chocolate improves blood pressure in patients with diabetes and hypertension. ARYA Atheroscler 2015; Volume 11, Issue 1, 18 octobre 2014.

Over Making Diabetes Easier

VitalAire zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Onze teams voor thuiszorg bieden onze patiënten en hun naasten educatie, ondersteuning en personalisering van onze zorg. Onze missie: diabetes gemakkelijker maken.

#Makingdiabeteseasier

Our mission?

#Makingdiabeteseasier

Icon
Icon
Icon
Icon
x

De laatste informatie over Nutrition & diabète

Volg ons !