Wat is diabetische voet?

Diabetische voet is een ernstige complicatie van diabetes mellitus, en een van de belangrijkste oorzaken van ziekenhuisopname en amputatie voor mensen met diabetes.
Als patiënt zijn er verschillende acties die u kunt ondernemen om ernstige complicaties als gevolg van diabetische voet te voorkomen. Daarom is deze pagina erop gericht om zinvolle informatie te bieden over preventie.
Deze complicatie kan verschillende vormen aannemen: eenvoudige misvorming, zwelling, zweren en, in het meest extreme stadium, gangreen.
Maar liefst 25% van de mensen met diabetes zal tijdens hun leven complicaties ervaren die verband houden met hun voeten.
Deze aandoening is niet nieuw. De oudste sporen van diabetische voet dateren uit het oude Egypte, waar mummies zijn ontdekt met prothesetenen [4]. Echter werd pas in de 19e eeuw een verband gelegd tussen diabetes en gangreen van de voet.
In de afgelopen jaren heeft de medische vooruitgang het mogelijk gemaakt om diabetische voet beter te begrijpen en nieuwe methoden te ontwikkelen voor preventie en behandeling.
Oorzaken en risicofactoren
Alle mensen met diabetes kunnen last krijgen van diabetische voet. Perifere neuropathie, bevorderd door slechte glykemische controle, is de belangrijkste risicofactor.
Perifere neuropathie is een aandoening van het zenuwstelsel die bijna de helft van de mensen met diabetes treft. In de meest voorkomende vorm tast het meerdere perifere zenuwen aan en kan het leiden tot gevoeligheidstoornissen en het verschijnen van eelt- en voetmisvormingen die uiteindelijk kunnen leiden tot wonden.
Neuropathie kan ook gepaard gaan met perifere arteriële aandoeningen, waardoor een slechte bloedsomloop en weefseloxygenatie ontstaan, waardoor normale wondgenezing wordt voorkomen en mogelijk infectie kan ontstaan.
Sommige zeldzame gevallen van diabetische voet zijn het gevolg van een combinatie van beide aandoeningen.
Ook wordt geschat dat diabetische voet vaker voorkomt bij ouderen, en mensen met overgewicht of die lijden aan ischemie of hypertensie, evenals bij volwassenen die al vele jaren diabetes hebben. Patiënten met een medische voorgeschiedenis van zweren of amputatie moeten in het bijzonder voorzichtig zijn.
Zelfs bij afwezigheid van de hierboven genoemde risicofactoren, moet u waakzaam blijven, omdat diabetische voetcomplicaties vaak optreden na een klein letsel veroorzaakt door slechte schoenen of een verkeerd geknipte teennagel. Deze wonden kunnen dan een ideale mogelijkheid vormen voor infecties.
Symptomen
Symptomen van diabetische voet manifesteren zich per persoon op verschillende manieren.
In het geval van neuropathie kunnen sommigen mensen last hebben van
- gevoelloosheid
- tintelingen
- krampen
- brandende
- pijn in de voeten en benen.
Anderen ervaren een vermindering in gevoeligheid voor pijn, warmte en kou. Als gevolg daarvan kan letsel onopgemerkt blijven en alleen in een vergevorderd stadium worden ontdekt.
Daarom moeten mensen met diabetes altijd de temperatuur en het uiterlijk van hun voeten goed in de gaten houden. Een koude voet kan wijzen op ischemie, terwijl zwelling, warmte en roodheid het gevolg kunnen zijn van ontsteking. Vervormingen van uw voeten, nagels of tenen, evenals eelt, droge huid, verkleuring van huidvlekken, barsten of een wond met een zeer onaangename geur, zijn ook allemaal tekenen van diabetische voet.
Andere symptomen, zoals koorts, snelle hartslag en snelle ademhaling, kunnen ook wijzen op een geïnfecteerde wond
Problemen in samenhang met de diabetische voet
Bij mensen met diabetes is infectie de meest gevreesde complicatie van een voetwond, die des te vaker voorkomt in gevallen van zeer slecht beheerde diabetes. De infectie kan zich verspreiden naar aangrenzende weefsels en botten in de voet, wat osteitis veroorzaakt. Het kan ook leiden tot gangreen met een risico op amputatie van de teen, voet of een deel van het been.
Een andere complicatie van diabetische voet is de ontwikkeling van osteoartropathie. Deze aandoening wordt vaak “Charcot-voet” genoemd en leidt tot progressieve vernietiging van botten en gewrichten, wat zich uit als ernstige misvormingen van de enkel en voet. Deze complicatie houdt verband met gevorderde neuropathie en gaat niet gepaard met pijn.
Al deze complicaties kunnen een ernstige invloed hebben op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes en op dagelijkse activiteiten. Ze vereisen meestal de interventie van professionele gezondheidswerkers voor wondzorg, toezicht op medicatie en het uitvoeren van een breed scala aan chirurgische ingrepen.
Diabetische voetzweren
De ontwikkeling van voetzweren is een vaak voorkomende complicatie bij mensen met diabetes. De reden hiervoor is dat diabetes vaak de normale genezing belemmert. Zelfs de kleinste snijwond die herhaaldelijk onder druk komt te staan, kan snel overgaan in een diabetische voetzweer zonder dat de getroffen persoon dit realiseert, vanwege zenuwbeschadiging en een slechte bloedsomloop waardoor ze de pijn niet kunnen voelen.
Over het algemeen rond van vorm en omgeven door harde, dikke huid, ontstaan diabetische voetzweren meestal op de voetzool en kunnen meer of minder ernstig zijn, afhankelijk van de grootte, diepte en mate van necrose ervan.
Als een diabetische voetzweer niet wordt behandeld, of slecht wordt behandeld, raakt deze uiteindelijk geïnfecteerd. Een infectie veroorzaakt vaak gangreen of osteomyelitis, wat op diens beurt kan leiden tot amputatie van de teen, voet of een deel van het been
Diabetische voetpijn
Hoewel het in de meeste gevallen verlies van gevoel veroorzaakt, kan de polyneuropathie die veel mensen met diabetes treft ook een bron zijn van lichamelijk en geestelijk lijden.
Bij sommige mensen veroorzaakt deze aandoening pijnscheuten en leidt het tot gevoelloosheid, jeuk of branderige voeten. De pijn is 's nachts het hevigst en treft meestal de onderbenen en voeten.
Angst, depressie en verstoorde slaappatronen zijn allemaal vaak voorkomende resultaten van dit ongemak.
Behandeling en preventie
Preventie, complicaties vermijden en risico's minimaliseren, blijft de beste behandeling voor diabetische voet.
Het wordt daarom sterk aanbevolen dat mensen met diabetes speciale aandacht besteden aan hun voeten, door:
- ze dagelijks te controleren op hun uiterlijk;
- ze te wassen met lauw water;
- voorzichtig te drogen tussen de tenen;
- teennagels recht af te knippen.
In geval van likdoorns of eelt is het raadzaam om een voetspecialist te raadplegen.
Draag brede, zachte schoenen met een dempende zool, draag altijd sokken en loop niet op blote voeten.
Zelfs als u dit advies tot in detail opvolgt en geen symptomen van diabetische voet heeft ontdekt, moet u uw zorgverlener ten minste eenmaal per jaar bezoeken om uw voeten te laten onderzoeken.
Wees ook zeer nauwkeurig in het uitvoeren van uw bloedglucosetest en verminder de risicofactoren zoveel mogelijk door een gezonde levensstijl aan te nemen: stoppen met roken, gezond eten en regelmatig lichaamsbeweging.
Als u merkt dat zich een wond ontwikkelt, informeer dan onmiddellijk uw arts
De keuze van de behandeling van diabetische voet hangt grotendeels af van de ernst van de infectie, maar alle methoden zijn uiteindelijk gericht op de preventie van amputatie.
Bronnen
- Maren Volmer-Thole, Ralf Lobmann. Neuropathy and Diabetic Foot Syndrome. Int J Mol Sci. 2016 Jun 10;17(6):917. doi: 10.3390/ijms17060917.
- Caroline C L M Naves. The Diabetic Foot: A Historical Overview and Gaps in Current Treatment. Adv Wound Care (New Rochelle). 2016 May 1;5(5):191-197.
- Claudia Ramirez-Perdomo, Alix Perdomo-Romero, María Rodríguez-Vélez. Knowledge and practices for the prevention of the diabetic foot. Rev Gaucha Enferm. 2019 Feb 18;40:e20180161. doi: 10.1590/1983-1447.2019.20180161.
- D Pitocco, T Spanu, M Di Leo, R Vitiello, A Rizzi, L Tartaglione, B Fiori, S Caputo, G Tinelli, F Zaccardi, A Flex, M Galli, A Pontecorvi, M Sanguinetti. Diabetic foot infections: a comprehensive overview. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2019 Apr;23(2 Suppl):26-37. doi: 10.26355/eurrev_201904_17471.
- Alberto J Pérez-Panero, María Ruiz-Muñoz, Antonio I Cuesta-Vargas, Manuel Gónzalez-Sánchez. Prevention, assessment, diagnosis and management of diabetic foot based on clinical practice guidelines: A systematic review. Medicine (Baltimore). 2019 Aug;98(35):e16877. doi: 10.1097/MD.0000000000016877
- Satish Chandra Mishra, Kunal C Chhatbar, Aditi Kashikar, Abha Mehndiratta. Diabetic foot. BMJ. 2017 Nov 16;359:j5064. doi: 10.1136/bmj.j5064.
- Caitlin W Hicks, Elizabeth Selvin. Epidemiology of Peripheral Neuropathy and Lower Extremity Disease in Diabetes. Curr Diab Rep. 2019 Aug 27;19(10):86. doi: 10.1007/s11892-019-1212-8.
- Jonathan Zhang Ming Lim, Natasha Su Lynn Ng,Cecil Thomas. Prevention and treatment of diabetic foot ulcers. J R Soc Med. 2017 Mar;110(3):104-109. doi: 10.1177/0141076816688346.