Diabetes och tatuering: vad bör jag tänka på?
Tatueringskonsten har en lång historia, och de former av tatuering vi känner igen idag har sitt ursprung i Polynesien. Det var sjömän som spred tatueringskonsten över världen, och historiskt har tatueringar haft ett kriminellt stigma. Men nuförtiden är det fashionabelt och vida spritt att skaffa tatuering, och det är inte längre ovanligt att man vill “gadda” sig.
När man har diabetes kan önskan att tatuera sig väcka flera frågor. Är diabetes och tatueringar kompatibla med varandra? Finns det några särskilda försiktighetsåtgärder man behöver vidta?
Diabetes och tatuering
Funderar du över att skaffa din första tatuering men känner att du inte riktigt vågar än? Oroa dig inte. Det är normalt att vara lite nervös inför sin första tatuering. Och när du känner att du är redo för din första tatuering så kommer du nog börja fundera över vad det egentligen innebär. Kommer det göra ont? Kommer det bli som jag förväntat mig? Tänk om jag ångrar mig?
Om du lever med diabetes kanske du dessutom undrar om tatuering ens är möjligt. Svaret är ja! Du har absolut ingenting att oroa dig över. Diabetes i sig utesluter inte en eller flera tatueringar på något vis. Du kan tatuera dig oavsett om du har typ 1- eller typ 2-diabetes!
Att tänka på innan du tatuerar dig
Valet av tatuerare
Att tatuera sig är riskfritt så länge det görs i en seriös studio som följer grundläggande hygienregler. När du väljer din tatuerare kan det vara bra att kontrollera att hens studio är ren och att de använder steril utrustning. Gör research innan du bokar ett möte och försök att hitta en tatuerare som är expert på just det motivet du vill ha. Läs även recensioner online - du kan oftast hitta mycket information och inspiration på Instagram eller i olika Facebook-grupper.
Berätta om din diabetes för tatueraren
Berätta att du lever med diabetes så att din tatueringsartist är medveten om det. Det kan även vara bra att informera din läkare eller andra vårdgivare om att du vill skaffa en tatuering. Då kan de nämligen kontrollera din blodsockernnivå (HbA1c) och bekräfta att dina glukosnivåer är tillräckligt stabila för att du ska kunna läka ordentligt.
Din tatuering, ditt val av motiv
Du bestämmer vilket motiv du vill ha - oavsett om det är symboliskt, kulturellt, religiöst eller estetiskt tilltalande.
För några är en tatuering rent dekorativ, medan det för andra är ett sätt att uttrycka sin individualitet eller en gemenskapskänsla. Det kan också ses som ett sätt att förstärka en positiv självkänsla och kontroll över sin egen kropp.
På senare år har det dykt upp en ny typ av tatuering: den medicinska alert-tatueringen.
För människor som lever med diabetes kan det betyda att man synligt tatuerar exempelvis "diabetes typ 1" eller "diabetes typ 2" för att informera medicinsk personal om ens diabetes i händelse av en nödsituation.
Välj var du ska tatuera dig
Förutom själva motivet så är det även viktigt att tänka på var på huden du ska tatuera dig! Det är såklart helt upp till dig. Men om du lever med diabetes och vill skaffa en tatuering kan det vara bra att undvika vissa ställen på kroppen, såsom fötterna, vaderna, smalbenen eller fotlederna - eftersom huden där har mindre blodflöde, vilket kan fördröja läkning.
Det rekommenderas heller inte att tatuera sig där man injicerar insulin - buk, lår, skinkor eller armar - [4] välj istället att tatuera dig på ett ställe där huden inte är har påverkats.
Läkning och skötselråd för tatuering
När din tatuerare är helt klart med din tatuering så kommer hen ge dig skötselråd för din nygjorda tatuering, tips om vad du ska och inte ska göra och berätta vilka produkter du ska använda. De allmänna rekommendationerna är de följande:
- tvätta din nya tatuering med neutral pH eller antiseptisk tvål;
- applicera en fuktkräm 3 eller 4 gånger om dagen tills den är helt läkt.
En nygjord tatuering läker vanligtvis på runt en vecka.
Om du går till tatueraren när din diabetes är stabil, väljer en bra plats för tatueringen där huden inte är skadad och noggrant följer tatuerarens råd om eftervård kan din drömtatuering bli verklighet och något att glädjas över!
Källor
- Sjöhistoriska, Tatueringens historia, Sjömanstatueringar
- J. Serup J., Kluger N., Bäumler W. Tattooed Skin and Health. Current Problems in Dermatology. Vol 48. Karger Publishers. 2015.
- Kluger N, De Cuyper C. A Practical Guide About Tattooing in Patients with Chronic Skin Disorders and Other Medical Conditions. Am J Clin Dermatol. 2018 Apr;19(2):167-180.
- Chadwick S, Shah M. Tattoos: ancient body art may assist in medical emergencies. Eur J Pediatr. 2013 Jul;172(7):995.
- Kluger N, Aldasouqi S. The motivations and benefits of medical alert tattoos in patients with diabetes. Endocr Pract. 2013 Mar-Apr;19(2):373-6.
- Glassy CM, Glassy MS, Aldasouqi S. Tattooing: medical uses and problems. Cleve Clin J Med. 2012 Nov;79(11):761-70.
- Barwa J, Rani A, Singh R. Art of Tattooing: Medical Applications, Complications, Ethical and Legal Aspects. International Journal of Medical Toxicology and Forensic Medicine. 2016;6(3): 156-63.