Sommaren är fylld av sol, bad och glass för många – i alla fall om vädret tillåter. För oss som lever med diabetes typ 1 finns det mer att tänka på. Jag kan föreställa mig att flera är oroliga för att bada och befinna sig i vatten. För det är en större utmaning när man inte kan följa sitt CGM-värde och det kan bli farligt om man blir låg.
Jag som simtränar en hel del är redan van vid att spendera mycket tid i vatten. Det brukar normalt sett gå alldeles utmärkt, även om jag inte kan följa mitt CGM-värde under tiden. Tidigare brukade jag gå upp var 30:e minut för att checka blodsockret. Men på senare tid har jag ibland simmat hela pass på 90 minuter utan att gå upp (om jag känner mig bra hela tiden). Det beror också på när under dagen jag genomför träningspasset. Om det är samma tid som jag är van vid, så vet jag ungefär hur jag brukar reagera, då blodsockret normalt sett följer ett mönster.
Men att simma och bada är ju fortfarande två olika saker.
Jag har Omnipod, och en av anledningarna till att jag har denna pump är för att den är vattentät. Så det är inga problem att vara i vatten. Jag har också Dexcom G7, och även om sensorn och sändaren är vattentäta, så tappar Dexcom kontakten (det beror på att Bluetooth inte fungerar under vatten). Det är därför svårt att följa CGM-värdet när man badar. Dexcom är guld värd i min vardag. Den hjälper mig att enklare se till att blodsockret ligger i målområdet och då mår jag bättre. Enda undantaget är när jag är i vatten, det är inte farligt, men det gör att jag inte kan ha samma realtidskontroll på blodsockret.
Många är lite oroliga för momentet på sommaren när man vill sola och bada. Vad händer med blodsockret då? Hur vet man om man blir låg? Och går det att bada spontant?
I och med att Omnipod är vattentät är det smidigt varje gång man vill bada eller simma. Man slipper krånglet med att koppla bortpumpen och dessutom fungerar pumpen under tiden. Vill man ha basaldosen på till exempel, så fortsätter pumpen skicka in insulin under tiden man befinner sig i vattnet. Det betyder att man får en jämnare tillförsel av insulin även under längre badstunder. För många år sedan, hade jag en slangpump som var vattentät (den finns inte kvar på marknaden i dag). Då hade jag problem med att jag fick långa luftbubblor i slangen under en del simträningar. Detta påverkade såklart mitt blodsocker så det blev mer oförutsägbart.
Bad är oftast rätt så spontant. Man solar, hoppar i vattnet, simmar lite, kanske leker, vilar och solar igen. Äter en glass och hoppar i igen. Denna spontanitet och variation gör det till en större utmaning att förutse blodsockerkurvan och agera på bästa sätt.
Min erfarenhet är att blodsockret oftast sjunker när jag badar eftersom det är en lågintensiv fysisk aktivitet. Men det beror såklart på andra faktorer också, till exempel om jag precis har ätit, vad jag har gjort innan, hur mycket aktivt insulin jag har i kroppen och hur aktiv jag är i vattnet. Även temperaturen på vattnet är en faktor som bidrar. Jag brukar ofta sänka eller stänga av basaldosen helt innan jag går i vattnet för att bada, särskilt om jag har aktivt insulin i kroppen. För när jag är lätt fysiskt aktiv brukar det aktiva insulinet dubblas i effekt. Om jag ser att mitt blodsocker är på väg nedåt eller redan ligger åt det pressade hållet brukar jag fylla på med något innan. Man vill absolut undvika att bli låg när man befinner sig i vattnet.
Om man vill känna sig ännu tryggare kan man stoppa typ en energigel eller flytande dextro innanför badkläderna. Det brukar jag göra när jag kör simning i öppet vatten. Då kan jag befinna mig rätt långt ifrån land. Om jag då känner att jag börjar bli låg kan jag smidigt fylla på med socker trots att jag är i vattnet.
För att ha säkra bad i sommar skulle jag rekommendera att man planerar men samtidigt är flexibel. Man kan inte förutse allt, men man kan ha strategier redo. Ha alltid snacks och druvsocker nära till hands. Jag skulle också rekommendera att man varje halvtimme går upp och checkar blodsockret för att se vart det är på väg. Det är också viktigt att man aldrig badar ensam. Och det gäller alla, inte bara oss med diabetes typ 1.
DIA.SE.628-01-APR2025